KATA

Vad Àr Kata?
Kata kan enklast förklaras som Form eller Mönster.
Kata bestÄr av olika hand och spark tekniker i olika sammansatta kombinationer.
I kata övar du och finslipar dina tekniker. StÀrker din fokus, balans, styrka, snabbhet och smidighet. Det Àr den formella övningen i karate. Dessa övningar Àr hÀmtade frÄn kinesiska kampkonst kÀllor, olika karatemÀstare som har infört nya former fram till idag.
NÀr du gör Kata sÄ ska du tÀnka dig att du Àr  omringad av flera fiender, och att du genom slag, sparkar och blockeringar försvarar dig mot dessa.

Nedan kan du lÀsa lite om kata och en kort förklaring (ursprung och  betydelse).
En del kata Àr lÀnkade till ett youtubeklipp som jag anser Àr det mest lÀmpliga att ta del av. Det finns en hel del som Àr bra eller mindre bra ocksÄ sÄ komihÄg att det Àr i första hand i dojo och frÄn din sensei som du lÀr dig den korrekta formen som du bör följa enligt  normer och förklaringar tillhörande vÄr organisation.
En video Àr bra för inspiration och för att lÀtare komma ihÄg mönstret i kata.
TillĂ€mpning av kata kallas för BUNKAI och kan utföras/tolkas pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt. Återigen, de lĂ€mpligaste förklaringarna och det du ska kunna till dina graderingar Ă€r det du lĂ€r dig i dojo för din sensei.

Dessa kata Àr obligatoriska till din Gradering

9 Kyu – Vitt bĂ€lte med 1 svart band
-Taikyoko shodan, Nidan, Sandan
8 Kyu – Gult BĂ€lte
– Heian Shodan
7 Kyu – Orange BĂ€lte
– Heian Nidan
6 Kyu – Grönt BĂ€lte
– Heian Sandan
5 Kyu – BlĂ„tt BĂ€lte
– Heian Yondan
4 Kyu – BlĂ„tt BĂ€lte
– Heian Godan
3 Kyu – Brunt BĂ€lte
– Tekki Shodan, Heian Oyo
2 Kyu – Brunt BĂ€lte
– Bassai Dai
1 Kyu – Brunt BĂ€lte
– Kanku Dai
1 Dan – Svart BĂ€lte
– Jion, Bassai Dai, Kanku Dai.
2 Dan – Svart BĂ€lte
– Empi , Jitte, Kanku Sho, Tekki Nidan
3 Dan – Svart BĂ€lte
– Niju shi ho , Hangetsu, Jiin, Tekki Sandan
4 Dan – Svart BĂ€lte
– Sochin , Gankaku, Gojoshiho Sho, Chinte
5 dan – Svart BĂ€lte
– Unsu, Gojoshiho Dai, Meikyo, Wankan

Taikyoku Shodan, Nidan, Sandan gjordes av Yoshitaka ”Gigo” Funakoshi pĂ„ 1930-40-talet men namngavs av hans far Gichin Funakoshi. Taikyoku betyder vida grĂ€nser eller vyer. Andra översĂ€ttningar Ă€r första orsaken eller första tekniken. Andra namn som förekommer pĂ„ denna kata i andra stilar Ă€r bl a Taihokyu och Fukyugata.En annan kata som Ă€ven gjordes av Yoshitaka Funakoshi Ă€r Ten no kata som betyder himlens eller universums kata.

 

Heian Shodan, Nidan, Sandan, Yondan och Godan gjordes av Yatsune Itosu mellan Ären 1903-1904. Det sÀgs att Itosu fick inspiration till att göra dessa kata genom katan Chaing-Nan som han lÀrde sig av en kinesisk mÀstare som bodde i Tomari regionen. Heian betyder fridfullt sinne. Det ursprungliga namnet pÄ katan Àr Pinan som senare Gichin Funakoshi Àndrade till den japanska versionen Heian.Utöver dessa fem Heian kata finns Àven Heian Oyo som gjordes av Taiji Kase pÄ 1980-talet. Detta Àr en blandning av alla fem Heian kata. Ordet Oyo betyder variant eller annorlunda.

 

Tekki Shodan, Nidan, Sandan. Den första Tekki katan tros ha kinesiskt ursprung och hette Naihanchi medens de senare tvÄ gjordes av Itosu. Gichin Funakoshi gav dem senare namnet Tekki som kan översÀttas till jÀrnhÀst.

 

Enpi/Empi Àr en av de Àldsta kata i shotokan systemet och har sina rötter i Tomari-te. Den kom ursprungligen frÄn Kina med budbÀraren Wang Shu och hette dÄ Wansu. Katans rörelsemönster kan liknas vid en svala pÄ flykt, dÀr man Àndrar riktning och höjd hela tiden. Enpi kan översÀttas som flygande svala eller svalans flykt.

 

Bassai Dai / Sho brukar översÀttas som Inta en fÀstning. Dai betyder stor medens Sho betyder liten. Det sÀgs att Oyadomori introducerade Bassai Dai i Tomari-te och Shuri-te och senare gjordes Bassai Sho av Itosu mÀstaren av Shuri-te. Den sÀgs ha fÄtt namnet för sin likhet med Bassai Dai.

 

Kanku Dai / Sho översĂ€tts som Titta mot himlen. Kanku Dai (stor)sĂ€gs ha skapats av en kinesisk diplomat vid namn Kung Siang Chun eller Kusanku som han hette pĂ„ Okinawa som var expert pĂ„ kinesisk boxning (kenpo). Den introducerades och namngavs av hans elev, Satunuku ”Tode” Sakugawa (1733-1815) och fick namnet Kusanku. Kanku Sho (liten) skapades senare av Itosu som hade Kanku Dai som mall. Kanku Dai var en av Gichin Funakoshis favoritkata.

 

Hangetsu skapades av en kinesisk mÀstare och har sitt ursprung i Naha-te. Denna kata har sitt fokus pÄ andningen och den första delen av katan utförs i halvmÄneförflyttningar dÀrav namnet HalvmÄne. Dess ursprungliga namn Àr Seishan.

 

Jion Ă€r en term inom Buddhismen och Ă€ven namnet pĂ„ ett kinesiskt tempel. Jion med sina ”enkla” tekniker Ă€r en av de traditionella shotokan kata. Den har sina rötter i Tomari-Te. Jion kan översĂ€ttas till KĂ€rlek (och) Godhet.

 

Jiin Àr ocksÄ en term inom Buddhismen. Jiin Àr en syster kata till Jion dÄ den bestÄr av liknande rörelser och börjar och avslutas pÄ samma sÀtt. Dess ursprungliga namn Àr Shokyo och har Àven den sina rötter i Tomari-Te. Man kan översÀtta Jiin till KÀrlek (och) Skugga.

 

Jitte/Jutte sÀgs vara en kata som ska lÀra dig att kunna försvara dig mot tio motstÄndare. Det finns Àven de som sÀger att katans namn kommer frÄn ett gammalt vapen med samma namn. Jitte har sitt ursprung i Tomari-te och tillhör samma grupp av kata som Jion och Jiin. Ordet Jitte betyder tio hÀnder.

 

Meikyo betyder klar spegel eller sjÀlens spegel. Första kombinationen i katan sÀgs betyda att man rör vid vattenytan för att göra vattnet lugnt och stilla som en spegel. En annan förklaring pÄ den första kombinationen Àr att man hÄller upp en spegel dÀr man speglar sitt inre. Det gamla namnet pÄ katan Àr Rohai.

 

Niju shi ho betyder 24 steg. Det gamla namnet pÄ katan Àr Niseishi . Katan introducerades i shotokan systemet pÄ 1930-talet. Katans rörelser syftar pÄ vÄgor som rullar upp pÄ en strand för att sedan dra sig tillbaka.

 

Sochin betyder styrka (och) lugn och Àr en kraftfull kata som i huvudsak utförs i fudo-dachi (sochin-dachi). FrÄn början var syftet med katan att man försvarade sig mot personer med stavar (bo). Det gamla namnet pÄ katan Àr Hakko. Sochin var Yoshitaka Funakoshis favoritkata.

 

Gankaku har sina rötter i Tomari-te och namngavs av Gichin Funakoshi som betyder trana pÄ en sten och syftar till stÀllningen pÄ ett ben (tsuruashi-dachi) som symboliserar en trana som Àr redo att attackera sin motstÄndare. Rörelseschemat i katan har formen av det japanska tecknet för nummer ett och tros ha haft sitt syfte att kunna försvara sig pÄ de smala grÀnderna pÄ Okinawa.

 

Wankan har sina rötter i Tomari-te och betyder kungakrona. Detta Àr den kortaste katan inom shotokan och den innehÄller Àndas ett kiai. Namn som den tidigare har haft Àr Okan och Wanduan.

 

Chinte har sitt ursprung i Shuri-te och kan översÀttas till underliga hÀnder eller kamphÀnder.

 

Gojushiho Sho / Dai Àr den mest avancerade katan inom Shuri-te. Det finns tvÄ versioner av denna kata, dai (stor) och sho (liten). Gichin Funakoshi kallade denna kata för Hotaku (knackande av en hackspÀtt). Goju shi ho betyder 54 steg.

 

Unsu kan översÀttas till hÀnder i molnen. Denna kata har mÄnga tempovÀxlingar. Man kan symbolisera katan med ett ovÀder. I början av katan sÄ trycks molnen ihop för att sedan explodera i ett ÄskvÀder för att sen gÄ över till en kraftig storm som avslutas med tvÄ kraftiga ÄsksmÀllar. Sedan dras molnen sakta tillbaka för att samla ny energi för att sedan bygga upp ett nytt ovÀder som hela tiden eskalerar och avslutas med en tornado för att sedan sakta dra sig tillbaka med tvÄ virvelvindar och sedan en ÄsksmÀll som avslutning innan det blir lugnt igen.